I appreciate them.

Monday, 1 February 2016

Resepi: Butter chicken Kalah Chicken Rice Shop!

Assalamualaikum

Rasa melebih lebih pulak ek tajuk resepi ni? Eh tapi aku memang serious okay.Homemade butter chicken ni lebih mudah,murah dan sedap.Yummy!




Takkanlah tiap kali teringin korang nak pergi makan dekat chicken rice shop.Satu pinggan butter chikcen yang berapa ketul tu je dah RM14.50. Kau mampuuuuuuuuu. Lainlah korang macam Azwan ali,mampu makan semua tempat memahal gittewww.#SEEMYLEVELLLL #BillionzzzzFollowerssss

Resepi homemade ni kos semua tak sampai lahhh RM10 lepastu boleh dapat banyak pulak tu.Chiken rice shop mampu nak bagi banyak-banyak ayam dekat korang?Tapi kalau malas masak boleh je nak pergi makan dekat chicken rice shop.Tapi still aku prefer buat sendiri.



Biar gambar tak cantik.tapi rasa sedap.Gittewwww



Resepi:

(Hiris)
1. 3 biji Bawang merah kecil(Nak lebih pon boleh kalau suka manis bawang)
2. 2 Bawang putih
3. Daun kari

(Bahan perap ayam)
1. Ayam potong kecil 
2. Serbuk kari ayam/daging
3. 1 biji telur
4. Garam
5. Gula

(Sos butter chicken)
1. Susu cair 
2. Cheesedale
3. Butter(kalau takde belasah je marjerin.Rasa tetap sama)
4. Garam
5.Black pepper

6.Tepung gandum/jagung


Cara-Cara:

1.Perap ayam bersama bahan perapan selama 1 jam/ semalaman
2.Kemudian Salut ayam tadi dengan tepung dan goreng hingga kekuningan.Angkat.
3.Kemudian masukkan butter dan tumis bahan hirisan tadi hingga naik bau okay.Bukannya naik sheikhh. (tak kelakar,Hambar) 
4. Lepastu curah susu cair.agak-agak la.Kalau nak sos banyak,tuang la banyak
5. Masukkan 2 keping cheese(Terpulang nak berapa keping).
6. Masukkan serbuk black pepper.Adjust ikut tekak sendiri.
7. Masukkan ayam tadi.
8. Gaul-Gaul dan siappppppp.

Yammeh lebih sedap dari chicken rice shop!
Selamat mencuba dan selamat berjimat!


2 comments:

Zayani Zulkiffli said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Terima kasih bagi resepi! Suami saya suka makan ni. Nanti boleh la cuba.

Jemput baca: http://nurulzayani.blogspot.com/

Suriaamanda said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Fav cik abang SA ni..ok nanti nak try...