I appreciate them.

Monday, 18 September 2017

Kisah anak demam on off

Aku rasa most of the parents mesti pernah alami anak demam on off kan? Kita yang bukan from medical background ni have to go with mother instinct la.Kadang-kadang anak-anak ni dia okay waktu siang,malam tiba-tiba suhu naik mendadak,memang lepastu mak-mak ni akan berjaga dan timbul la mata panda.

Aku ingat lagi first time Medina demam adalah waktu dia umur 6bulan.Sebelum tu dia tak pernah sakit,tak pernah demam,selsema,batuk.Tak pernah.Tapi Allah nak uji sekejap je deknon oi.Yang tu demam biasa okay lagi.Tapi bila dia dah masuk 10 bulan,dia dah start demam on off.

Aku sebagai wanita bekerjaya gitteww terpaksa la amek cuti on off jugak.Nasib baikla bos aku paham sebab dia cakap "being parents is not easy" .Thank you bos :,)

Selalunya kalau bos tak paham,cuba korang check kriteria ni dekat bos korang.Mesti dieorang ni tak kahwin lagi,takde anak lagi, atau lambat kahwin and mostly perempuan.Cuba check tengok.Hehe.

Wbc tu white blood cell.


Sambung cerita tadi.Medina demam on off dalam masa 2 minggu.As a mother,hati aku dah tak best dah,jantung aku dah laju dah.So lepas balik kerja,aku terus bawak dia pergi Emergency HKL.So doktor sana amek darah lepastu result darah kena tunggu dalam masa 6 jam kauuuu.Kau ghase?


Nasib baik ada mak aku,dia tolong tanya kawan dekat lab.Dapat je result,doktor suruh admit sebab dia cakap white blood cell tinggi,tandanya Medina tengah lawan infection sebab tu Medina demam.

So bila duduk dekat wad HKL tu,doktor mulalah buat kajian,dia cakap kalau disebabkan tonsil,demam takkan lama sampai macam ni sekali.So dia minta aku tadah air kencing Medina sebab nak buat kajian untuk UFEME dan Culture and sensitivity.

Result culture and sensitvity.

Kajian UFEME ni untuk tengok wether ada infection atau tak.Ujian Culture and sensitivity ni untuk tengok ada bakteria growth ke tidak dalam air kencing tu.Nak tunggu result macam biasalah ye tunggu dalam 4 hari.So berkampungla aku dengan Medina dalam wad tu ,tapi time tu doktor dah on antibiotik namanya ceforoxime.

Aku punyalah berdoa supaya takde infection dan growth,tapi guts ibu selalunya betul,memang ada infection.Aku dan Medina berkampung dalam wad selama seminggu dengan ubat yang dimasukkan melalui darah.Demam dia memang turun,kiteorang dapat balik rumah pon,doctor still bekalkan ceforoxime syrup untuk habiskan dalam masa 3 hari. Lepas habis je ubat tu,Medina start demam on off balik.So maknanya apa? Maknanya ubat tu tak sesuai dengan Medina.

Jadi aku bawak Medina pergi wad HKL lagi sekali dan doktor pakar cakap memang kena warded lagi sekali lah.Dan terpaksa ulang Ufeme dan Culture and sensitivity test. Dan Medina positive dengan Ecoli ELBS. Apa itu Ecoli ELBS?

Semua orang ada Ecoli tapi bezanya adalah infection atau tak itu je.So ELBS ni type yang kiranya agak rare la especially untuk baby.Kau baby kot macam mana boleh dapat ELBS kan?

 Doktor cakap salah satu punca adalah cara basuh bontot and kemaluan yang salah.Lagi-lagi Medina ni perempuan.Saluran kencing perempuan adalah lebih pendek dari lelaki,sebab tu perempuan lebih senang kena penyakit kencing kotor.

 Bila kita basuh tak bersih,contohnya najis masih melekat dekat kemaluan, bakteria-bakteria senang nak berjalan-jalan dengan gembira masuk ke saluran kencing lalu membuat onar.Faham?

Lagi satu nak lawan Ecoli ELBS ni bukannya boleh dengan sebarang antibiotik.Itulah gunanya ujian air kencing culture and sensitivity untuk tengok antibiotik mana yang sesuai untuk lawan infection ni.Rupanya antibiotik masa first time medina masuk tu tak sesuai dengan infection ni,kiranya resistance la.


So untuk warded kali kedua ni,doktor bagi antibiotik ertapenem.Bila aku tengok result urine tu,memang ertapenem ni jenis sensitive which is sesuai dengan infection ni.Yang tak bestnya ertapenem ni takde jenis syrup ,memang kena masuk ikut darah setiap 8 jam.Kesian Medina tak cukup tidur:(

Ecoli Elbs ni boleh berjangkit melalui sentuhan,so obviously Medina kena kuarantine dekat HKL tu,tapi takdelah tahap tak boleh terima pelawat langsung,cuma perlukan penjagaan yang rapi.walaupun kena kuarantine, wad HKL tetap crowded.


Nanti aku akan buat entry perbezaan Hospital kerajaan dengan Hospital swasta.Oh Btw Ertapenem ni ubat yang mahal and bagus gila,kalau dekat swasta harganya RM5k chuolsss.Mana nak cekau duit.


Kalau nak datang,sila datang awal yeee.kena beratur chuolss

Alhamdulillah after 1 week with ertapenem,Medina memang dah tak demam langsung .Tapi yang tak bestnya dia start batuk berkahak and demam sejam pastu okay.Kesian sangat sampai hilang nafas dia.Aku yakin dia berjangkit dekat wad HKL tu.

So aku ikhtiar dengan pergi klinik wangsa Dr nadir selama 6 hari berturut turut untuk sedut kahak dia.Kahak Medina memang sangat banyak berbuih-buih keluar,takut aku tengok.Kesian memang kesian tapi nak buat guane,kalau kesian memang tak baik la cite dia.


Aku suka sangat dr nadir ni sebab dia sangat bagus in explanation.Dr Nadir cakap Medina demam on off ni salah satu sebabnya adalah kahak terlalu banyak.Aku nampak Medina banyak improve lepas sedut kahak dengan dr nadir.Aku rasa korang boleh je google pasal Klinik wangsa Dr nadir sebab aku penat nak menaip.Yang penting Dr ni memang bagus.


Cian anak ummi.lemah dah dia:(


Lepastu masuk hari ke 7 aku bawak Medina pergi KPJ tawakkal untuk berjumpa dengan pakar kanak-kanak.At the first glance doktor tu terus cakap anak awak ni ada broncholitis tapi bukan jenis teruk.Dia cakap tak payah warded.Tapi aku insist jugak untuk warded supaya doktor boleh monitor.Jadi setiap 4 jam doktor akan bagi nebulizer dan sedut kahak sehari sekali.Kesian Medina .Again tak cukup tidur:(

Medina duduk dekat Kpj Tawakal selama 3 hari je sebab doktor cakap keadaan Medina dah banyak improve sebab sebelum warded tu,Medina kan dah kena sedut kahak dengan Dr Nadir,so kahak yang tinggal hanyalah kahak yang cair je.Senang la nak bawak keluar kiranya.


Aku suka Kpj tawakkal sebab kita deal terus dengan pakar.Doktor pesan dekat aku supaya spray sterimar selalu dekat hidung Medina dan sedut hingus.Buat selalu pon tak apa untuk legakan pernafasan .Doktor jugak nasihatkan aku supaya jauhkan dari orang-orang yang MEROKOK,tempat tempat yang banyak habuk.

So orang-orang yang merokok,please get away from my baby okay!!you are not welcome,Walaupun kau baru lepas merokok sejam yang lepas,jangan sesekali kau dekat and cium anak aku!

So aku ade nasihat two cents , kalau anak asyik demam on off, korang ikut je instinct korang as a mother.Kalau dah rasa tak sedap hati tu,bawak jela pergi hospital .INGAT!Demam ni bukan suatu penyakit!


Tapi demam adalah satu petanda yang anak kita sedang lawan sesuatu dalam badan dia.Kalau korang bagi panadol segelen pon,ia hanya akan redakan demam dan tak akan hilangkan punca!SO?? Pergi hospital.

Sekian


9 comments:

Akif Imtiyaz said...

Yupp kalau anak2 demam lama2 kena beringat..jgn bagi ubat jer kena pergi hospital check apa.masalah anak.. Semoga Medina akan pulih sepenuhnya..

Miera Hassan said...

kesian tgk medina.. semoga medina pulih sepenuhnya...

Julia Johari said...

dya... (selalu2 bisik kt telinga anak kata2 motivasi bila anak sakit dan cranky) dia dengar wpun badmood...bila mak senyum...mak cuba nak happykan dia dalam sakit...dapat alihkan simptom sakit tu segera...cuba ya...juju banyak cuba cara psikologi dari hadap sgt ubt doktor...mmg nampak ada sikit kesan wpun lambat.

Didoakan semoga medina sayang segera sembuh...amin. Ibu kena kuat ya.

mas saari said...

Akak kalau anak² demam on off lebih 2 hari memang cepat² bawak ke klinik. Moga Medina cepat sembuh dan sihat seperti sediakala, sian tengok keadaan dia.

Salina Johari said...

naluri ibu adakalanya betul .. anak k.sal ada jugak demam..bila berlarutan mula risau. ragam anak bila tak sihat lain tambah kita keja kan..so harus bawak ke hospital

Lynda Che Lah said...

Memang anak umur bawah setahun ni fragile. Sebagai parents, kita memang kena pantau. Semoga terus sembuh dan membesar sihat.

www.modernmumthingy.com said...

Sampai umor 5 thn budak2 akan kerap masuk spital. Especially yg duduk taska sbb midah berjangkit dgn kwn2

Mohaz Sue said...

Kesian Medina..moga terus sembuh dan ceria semula. Mujur bos Dya memahami. Bos akak dulu perempuan dah kawin ada anak.. Tapi sayang dia xsporting. Akhirnya akak berhenti kerja jaga anak sepenuh masa.

safurara said...

Kesiannya Medinaaaa. Semoga lepas ni terus sihat ye syg!! Betul. Demam lebih 3 hari ke pergi hosp. Jgn tgu lama2. Risau infection lain. And pasal cuci najis tu. Betul sgt! Tu sbb akk kalau x mandi xpe. Tang kemluan kena bersih