I appreciate them.

Thursday, 3 August 2017

Breastpump mana yang paling bagus?

Tahun lepas ,aku beli portable pigeon breast pump lepas terpengaruh dekat TCE baby expo. Suction okay ada stimulation mode dan express mode.Lembut sangat,tak sakit langsung but its not my thing sebab single pump and aku jenis nak cepat dan mudah.








So I decided to beli Malish mango.Yang ni suction kuat sangat sampai sakit .Still single pump.Banyak membantu juga la cuma macam aku cakap tadi aku jenis nak cepat.Malish mango boleh je transform jadi double pump.Tapi kena beli T connector.


T connector.




Aku pon tengok dekat facebook,masa ni Pump real bubbee tengah viral.Semua orang nak beli.So I thought hey why not I give this pump  a try.
Aku beli dekat LAZADA dengan harga RM99.It was not really a good deal because I can get cheaper than that at Shopee.Tapi kalau beli dekat Shopee,nanti lambat sampai.It takes only 1 days for me to receive my Item.






Terus aku try deknon sebab excited.And my impression was hello this pump was really good.It is double pump ,It has stimulation and suction mode eventhough there is no digital screen to show the progress. And I start to use it daily lepas habis pantang for around 1months and I can get good amount of milk.But gradually the suction become slow because real bubee is not a heavy duty pump,you can treat it as second pump,dont make it as your main pump.

Wahhh sepaking kawwww.

After I realize that real bubee doesnt work for me anymore,I start to look on other options.Me and My husband,we went to faliyana store at greenwood if im not mistaken,and we saw a lot of breastpump but of course we dont have any idea which is which.So the worker assisted to find the suitable pump for myself. 
Kakak tu terus tanya bajet aku berapa semua.Aku cakap aku nak test dulu,Akak tu terus bagi aku Lacte duet,terusssss aku jatuh cinta lagi,lagi lagi ku jatuh cinta,aku jatuh cinta pada seorang wanita.Kah kau ingat kelakar ke Diyana?





Senang cerita meh la aku list down kan pro and cons Lacte duet ni.Sebab aku tahu korang bukan rajin pon nak baca panjang-panjang kan.

Pros:
1.Affordable.Masa aku beli tu around RM500.Tapi kalau tengok dekat lazada,boleh dapat lagi murah.Butik Tateh haritu aku tengok tengah sale,boleh dapat around RM300.
2.Double pump.Jimat masa boleh pam 30 min je .Kalau Single pam kena pam 1 jam.
3.Corong menggunkan silicone,sangat lembut.
4.Ada stimulation and express mode
5.Boleh adjust kekuatan express yang berbeza untuk kedua-dua belah breast.
6.Boleh cucuk dekat powerbank or powersupply

Cons:
1.Motor yang agak besar ,Tapi takdela besar macam motorbike.Banyak complain pulak kau ni ye.
2.Bunyi sikit la time pam.Tapi takdela kuat macam motorbot.Kau ni pon.
3.Banyak part nak kena cuci.Ala kalau orang dah malas,part ada sikit pon kau tak cuci.Ye dok?

Sekarang dekat opis or dekat rumah,memang aku guna Lacte duet je.Ibu menyusu ni,kalau pergi opis,dah macam nak pergi berperang.Macam-macam beg yang kiteorang bawak.Beg susu, beg tangan , beg pam.Nasib baik kiteorang tak bawak Beg pakaian.K tak kelakar.

Tanda breastpump tu tak sesuai dengan kita:
1.Size corong terlalu besar/kecik
2.Size nipple breast terlalu besar/kecik
3.Suction breastpump terlalu kuat/slow
4.Bila pam,susu tak keluar
5.Bila pam,terasa sakit










Oh bag yang aku pakai ni jenama Gabag.Aku ada 3 jenis.Nanti-nanti bila aku rajin,aku share ek.


Extra tips:

Sebelum beli breastpump,g test dulu dekat kedai2 jual bp contohnya macam Pump on The Go.Sebab breastpump ni mahal beratus bukannya singgit dua ringgit tau.Test tengok sesuai atau tak.Sebab kekadang pump ni sesuai untuk aku,untuk kau tak sesuai.

Lepas dah try,if kau rasa harga pump dekat pumponthego mahal,korang takyah beli dekat situ,tapi korang beli je dekat LAZADA.Kan dah jimat dekat situ.Ehhhh.




5 comments:

Qairina said...

rindu plak zaman kerja dlu dgn beg pump bagai usung everday, best moment ever :-)

mama arif said...

Bagus support breastfeeding. semoga murah rezeki baby dapat minum susu ibu sampai 2 tahun
blogwalking here. =)
Jemput singgah >> www.ceritahuda.com

Unknown said...

Sorry nak tanya, boleh ke try kat pump on the go tapi kita xbeli kat dia?
Tq

Roma Don said...

Hai nak tanya, kalau kita try je kat pump on the go tapi kite xbeli kat dia boleh ke?
Tq

dya mohamad said...

@roma don boleh:)