I appreciate them.

Monday, 12 October 2015

Resepi Simple: Maggie Goreng mudah,cepat dan sedap!

Assalamualaikum

Harini Chef one two three nak share resepi maggie goreng yang simple je.Ala-ala manja gittewww.Sekali sekala makan maggie goreng ni bolehlah.Jangan makan selalu tau,nanti botak kepala sebab asyik melantak MSG.

Senang je nak buat.Aku belajar resepi ni dari ayah aku.Kadang-kadang ayah aku masak untuk dinner.Kalau dah taktahu nak makan apa la kan.
Bosan jugak kalau hari-hari makan nasi. 

Bahan-bahannya semua ada dalam rumah korang tau.Kalau tak jumpa dalam peti ais,cuba cari bawah kerusi,bawah meja atau bawah laci.Gittewww.


Bahan-bahannya adalah:

1.Sebiji bawang merah
2.Seulas bawang putih
3.Cili giling
4.Sos tiram
5.Sos cili dan sos tomato
6.Sayur-sayuran
7.Daging ayam,udang.(Senang cerita daging pilihan korang)
8.Maggie(Suka hati nak brand apa)
9.Telur
10.Air masak.


Haa kan dah kata senang je kan bahan-bahannya.Resepi ni menggunakan dua paket maggie kari letup.









Mula-mula hiris bawang merah dan ketuk bawang putih.Hiris sayur,Hiris ayam.Jangan hiris jari jemari korang pulak.





Kemudian panaskan minyak dan masukkan bawang merah dan bawang putih,tumis sampai harum bau.




Dan kemudian masukkan sedikit cili giling.Memandangkan maggie kari letup ni dah pedas,aku letak dalam 2 sudu kecil je sebab laki aku tak boleh makan pedas.Kalau korang nak extra pedas,tambahlah sesedap rasa.

Masukkan sekali hirisan ayam.Biarkan seketika.Sampai ayam separuh masak.Lepastu masukkan sos tiram,sos cili dan sos tomato.Serta masukkan serbuk kari maggie .Gaulkan sehingga rata.





Lepastu tuang air masak.Kalau nak maggie ni berkuah,letak banyak air.kalau tak letak dalam 1/5 cawan air. 




Masukkan telur dan maggie.Biarkan sampai telur masak,dan maggie kembang.Last sekali masukkan sayur-sayuran.Siap!!!!!




Sedap makan panas-panas tauuu.Pasti berpeluh-peluh.

yammehhhh~~~


Selamat mencuba!!!

2 comments:

irra yyan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedapnyaa

dalila said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

spesel..sy klu megi sy tumis ngan bawang je..kadang letak telo..ni spesel sket..