I appreciate them.

Saturday, 14 May 2011

"dek,nanti kiteorang akan call adek balik okay"

"okay kak thanks"
pernah tak korang dengar ayat ni digunakan dekat mana-mana?pernah?sila refresh memory anda.bukan perbualan antara mak sedara dengan pak sedara.bukan yang itu.bukan yang ini.eh.,bukan jugak.bukan dan bukan.

Ini adalah perbualan diantara si peminta kerja dengan interviewer.HA.now you remember!Bila korang dengar perkataan keramat ni keluar dari mulut interviewer,harapan untuk korang mendapat kerja adalah amat tipis.Jangan percaya kalau dia cakap nak call korang balik,sebab memang dia takkan call,there are only 30% chances untuk interviewer call balik,dia try untuk sampaikan dekat korang dalam bahasa halus yang korang tak dapat kerja ataupun dalam bahasa kasarnya "kau ingat kau layak kerja dengan aku?pleaselah!sila blah sekarang!"Kepada yang tak reti bahasa,pasti harapan mereka setinggi gunung.

Pada student-student degree,yang dah grad diploma,korang cuti 4bulan kan?mesti taktau nak buat apa.sila cari kerja part time atau full time sekarang.jangan asyik makan tidur je.sebelum tu,meh aku bagitau korang perkara yang perlu korang consider sebelum walk in interview.




1.Jangan bawak kawan ramai-ramai untuk interview,memang taklah korang nak dapat.sebab interviewer takut korang bukan buat kerja tapi buat sesi mengumpat dekat belakang kedai sambil makan kuaci.


2.Please bawa gambar pasport,jangan sesekali korang lupa bawak benda yang satu ni,sebab dari situ,interviewer akan tengok kesungguhan dan kesediaan korang untuk bekerja dengan dia,ini kalau dia tanya "ada bawak gambar?"Tapi korang cakap "eh,lupa,saya baru nak tangkap gambar,jap eh.nak pergi tangkap sekarang" say byebye untuk kerja itu.eh eh,pen pon jangan lupa bawak ya.ingat tunjuk kesungguhan!sometimes simple things are important!


3.Sebelum melangkah keluar dari rumah dengan muka bangga sebab nak minta kerja dekat KLCC,check penampilan korang,baju,seluar,kemas atau macam penyanyi rock.korang nak minta kerja dekat kedai baby tapi pakai pakaian ganas,korang ingat ada ke mothers yang nak datang kedai tu?kalau anak dia ada,mesti anak dia menangis dulu tengok korang.Okay the points is pastikan pakaian bersih,sesuai dan macam orang nak minta kerja bukan macam orang nak minta penampar.


4.Kalau interviewer tanya "awak ada sedara mara,sepupu sepapat yang kerja dekat sini?" sila jawab "TIDAK" dengan muka confidence,supaya dia pon confidence nak amik korang kerja dekat mereka,haruslah mereka tanya macam tu,takut nanti bila korang kena buli,sikit-sikit nak mengadu dekat ayah korang.okay ini hanyalah contoh jika ayah korang kerja tempat yang sama dengan korang.Tapi korang got the point kan?


5.Bila dia tanya ada trasnsport tak nak datang sini,cakap je ada dan rumah korang dekat je dengan tempat kerja,walaupun transport yang korang gunakan adalah train dan transport yang dia maksudkan adalah kereta.



6.Dalam borang apply kerja tu,korang kena isi pengalaman kerja dan reason for leaving the jobs.Ha.ni lagi satu kesilapan yang selalu always dibuat oleh kita semua termasuk aku.sebenarnya jangan sesekali tulis reason for leaving tu,"study".sebab interviewer akan fikir lepas ni kita mesti akan tinggalkan kerja ni sebab study jugak.Lepas korang isi borang and dia tengok cuba dengar betol2 mesti dia akan cakap "dek,nanti kiteorang akan call adek balik okay"


7.Kalau dia suruh korang kerja shift malam,sila jawab "saya apa-apa pon boleh."jangan buat muka teragak-agak,nanti interviewer pon teragak-agak nak amek korang bekerja.



Aku menulis berdasarkan pengalaman aku lah basically,perkara yang pernah aku lalui dan kesalahan yang pernah aku buat.Dulu aku pernah kerja sebagai promoter celcom,promoter baju dekat ISetan,promoter accessories,waitress and clerk.Baru-baru ni,aku ada apply kerja dekat mark and spencer KLCC,baru aku perasan,berlaku diskriminasi kepada wanita bertudung,wanita bertudung kena kerja dekat bahagian belakang sekali,menjual baju dalam,seluar dalam.Mungkin dulu aku dapat kerja dalam ISetan,sebab aku free hair.Pernah dulu,aku teman kawan aku apply kerja,dia pakai tudung,know what interviewer tu cakap."kalau awak nak kerja dekat sini,awak kena bukak tudung awak tu.kalau tak,tak boleh kerja".WTF.Kenapa berlaku DISKRIMINASI kepada wanita bertudung di tempat kerja?Aku rasa kita buat kerja cekap dan sama je.well,inilah Malaysia..sekian.




p/s:Tips ini hanya boleh digunakan untuk yang nak apply kerja part timer,dan full timer promoter,waiter,and sekutu dengannya,bukan untuk apply kerja pengurus,setiausaha semua tu eh.jangan salah faham.bye(:

6 comments:

sieliybombastik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

heh,betul-betul ! first time rituh apply kje, bsungguh2 ah ni bwa gam,gmbr pasport, pen semo kejadah lah kan, resume je tk wt, tp akak aku suh, aku bt bodoh jer, hahahha. nseb bek mngr tuh tak minta resume aann an . dy kata dy suka org yg bwa gmbr, mmg sungguh2 nk apply kje,semyum je dya, and aku tau tau lah dy perli ke hape an, kiterng makeup-makeup sebab tk plan nk kne interview on the spot, ingt isi borng dulu, pasai rituh p tgkwyg kne ah cantik-cantik an, dy kata 1st time dy tgk org minx kje kat ctu pki kemas2 n siap makeup lg, dy mentioned pkerja dy selekeh2, HAHAHHA. tp mmg dy asyek mentioned KOMITMEN ITU PENTING.AWK BOLEH DTG KE MASA PUASA AND RAYA NT?DAH READY FIZIKAL AND MENTAL? PUASA NT KNE TAHAN LAPAR DAN PENAT TAU.Kje shift mlm pon dy tanya gak. haaaa ! Tang raya tuh aku teragak-agak, hhuhu

man said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kalau kerana bertudung tak dapat kerja, biarkan lah...
Bertudung kerana Allah... Allah akan beri rezeki yang lebih di tempat yg lain.

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

man-memang bertudung kerana allah.tapi ada je yang sanggup bukak demi kerja.astaghfirullahalazim.mntak dijauhkan.

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eli-pastu ko dapat ke tidak keje tuh?kalo aku mmg harammm aku nak keje.hahaha

Fendy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya pon nk cari kerja cuti...ni..heheh
jom terjah
http://fendy1302.blogspot.com/

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fendy-goodluck!!semoga tk dpt jwpn kat atas tu.heheh(: