I appreciate them.

Monday, 23 May 2011

Untuk Blogger:Jangan bersuara jika takut dihentam dan dikritik

Banyak blogger yang aku tengok sekarang ni buat entry yang macam-macam,bukan aku nak cakap entri sampah,kadang-kadang entri tu berguna jugak,bila dah buat entri tuh,adalah cik anon ataupon anonymous akan komen,komen yang menghentam blogger itu sendiri.Komen tu agak kurang ajar jugaklah mungkin sebab cik anon tu sekolah sampai darjah 6 je,sempat belajar huruf A sampai E je,lepastu cikgu dia mati kena langgar lembu,sebab tu,takada etika.

Dua,tiga hari lepastu,pada blogger yang dalam hati dia ada taman,mesti blogger tu akan delete komen cik anon tu,malu katanya.Lepastu bila cik anon bukak  balik blog tu,and nak tengok komen dia yang lama,dah tak ada,kena delete.dalam hati cik anon mesti fikir yang blogger tu hati kecik,penakut,so dia pon post la lagi,nak provoke si blogger.

Dekat sini aku nak tegaskan,kalau korang tak bersedia untuk menerima haters,stalker,komen yang datang dari seluruh pelusuk negara,tak payahlah korang nak jadi blogger tegar sangat,komen sikit dah touching,kena hentam sikit,dah deactivate,delete blog,menangis,kalau macam tu,kau takpayah jadi blogger,jual cekodok depan rumah lagi bagus,dari kau buang masa dengan semua ni,tapi tak boleh jugak kan,kalau kau jual cekodok lepastu orang cakap tak sedap,takkan kau nak lingkupkan bisnes kau terus?itu yang kita tak mahu ya!

Blogger hanyalah manusia yang berkongsi idea,pengalaman dan pendapat kepada semua pembacanya,kadang-kadang pendapat blogger tu pon tak boleh pakai,sebab tu dia "mendapat" dengan cik anon.

Aku tau la korang nak menyegak walaupun bertudung. Tu aku tak heran la. Tapi serius aku MENYAMPAH gile tengok korang pakai tudung yang pendek gile...nampak tetek 2 ketul... Pejadahnye ni? Bukan ke kena pakai tudung tutup dada? Ke buah dada tu tak termasuk dalam zone dada? Ko pikir ko sorang je ke ada tetek nak tayang dekat orang? Aku pun ada la! Untuk bagi visual lebih real, aku xpakai tudung pastu pakai low cut neck punya baju. Ok tak? So apakah motif korang pakai tudung tunjuk tetek ni? Apakah ilusi yang korang cuba tampilkan?
Sesetengah blogger memang sangat berani mengetengahkan isu-isu baru,ni memang aku respect habislah,tapi kalau dah sentuh isu sensitif macam "carutan untuk minah bertudung urban","kismis doa,pundek".Itu bukan terima respect dari aku,tapi nak terima setepek dari aku,bukan dari aku je,tapi dari blogger yang lain.Tapi,yang bagusnya blogger macam ni,dia takkan sesekali delete komen yang menghentam dia,malah dia akan buat entri yang lebih carut dari sebelum-sebelum ni,dalam fikiran dia,kalau dia delete,kalah lah dia dengan cik anon.

Pada aku,biarlah si komentar nak komen apa pon tentang entri kita,sebab tu hak mereka,kuasa pembaca lah katakan,eh bagus apa orang komen blog korang,dari orang tak komen langsung?tak ke rugi namanya tu,sebab kalau korang layan mereka dengan baik,mereka akan datang balik ke blog korang.Ala,biarlah mereka nak komen apa pon,komen tu,walaupun ia satu kutukan,tapi untuk kebaikan kita jugak,untuk menjadikan blog kita lebih baik dari sebelumnya.

Setiap kali menerima kritikan atau kutukan,aku rasa blogger tak perlu buat kenyataan balas dengan buat entri untuk si polan dan si polan,membuang masa korang je mencari idea untuk hentam si komentar tu balik,buat tak reti sudah,kalau layan buat sakit hati je.Lagi satu cuba fikir,kalau korang asyik terima pujian je,bila nak maju?korang jadi makin riak adalah,plus entah-entah orang yang memuji korang 24jam tu sebenarnya nak mengampu korang je.HA,yang mana korang nak?Bawah ni ialah contoh kenyataan balas oleh seorang blogger.Nama dia apa?google is your friend.

KALAU AGAK2 NAK KOMEN TAZKIRAH LETAK SATU JUZUK ALQURAN PUN, AGAK2 LA KELDAI... TAKKAN AKU CITE PSL TETEK, KO NAK KOMEN PSL KADAR KEMALANGAN JALAN RAYA...


TAKKAN AKU CITE PSL BAPAK KO JATUH DALAM LUBANG TAIK, KO NAK KOMEN PASAL PEMANASAN GLOBAL...


KOMEN TU BIAR BERKAIT DENGAN POST LA SIAL...KO NI BELAJAR SAMPAI DARJAH BERAPA SIAL... DALAM EXAM DULU LAIN SOKLAN TANYA, LAIN KO JAWAB TAK? BODOH MACAM KELDAI.. KELDAI PUN KALAU JUMPE KO DIA CKP KO LAGI BODOH DARI DIA.


SUSAH TUL BILA SEKAWAN KELDAI MASUK DALAM LADANG AKU NI DAN MEROSAKKAN TANAMAN2 AKU... HAIZ...


NAK KOMEN SAMA2 BERDOA KE, NAK WAT SEMAYANG HAJAT KE, NAK SEMAYANG SECARA MARATHON BERGILIR2 KE, TU KO NYE PASAL LA.. TAPI KOMEN LA KAT POST YANG KAPIR LAKNAT SANGAT TU..PEHAL AKU CITE PASAL BENDA LAIN, KO NAK KOMEN DOA2 NI.. TAK KE KONPIUS ORANG LAIN BACA TETIBA JE KO NAK KOMEN CAMTU? BODOH SIAL..


PASNI AKU DELETE KOMEN2 HARAMJADAH YANG TAK BERKAITAN DENGAN POST AKU. SEBAB? SEBAB NI BLOG AKU. NAK KOMEN KUAR TOPIK, KO GI TEPI JALAN TUNGGU LORI LALU PASTU LAJU2 LINTAS. MAKASIH.



Biarlah orang nak cakap apa pon pasal blog korang,asalkan "eh,blog aku,suka hati aku lah nak cakap apa"
dan terima segala teguran dan kritikan orang lain,jangan jadi pengecut.


P/s:Kita hidup adalah kerana Allah s.w.t bukan kerana pujian,dan kita mati adalah kerana ajal bukan kerana kutukan.bye.

6 comments:

nurulSYAFIKA. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hate those vulgar words. btw, blogger yg carut2 kat prmpuan bertudung tu ada je delete2 komen org keh3

nurdani said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ish2..memang terkejut baca entri panas kat blog minah tu.cara teguran yang tak kena

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nurdani-tahu takpe.nak tego org tp die sndri terdedah sane sini.dok ckp see you in hell,mcm confirm je die masuk hell.haha:D

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nurul syafika-..aku dah agak dah.slah sorang dr blogger akan komen kat sini yg die penah dlt komen,so aku dah sediakan jwpn.mmg die dlt tp tak semua.kira okay lah tuh.sbb bukan dye dlete sume.kalo die dlt sume tuh and tinggalkan komen org puji die je,maknanye dia pengecut.aku mls nak edit entry ni.clear?ahahah

Izatie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nice one dya :)

Biaselah manusia sekarang ni ingat depa je yang perfect bagai semua. Tak fikir pakai otak. Ikut sedap mulut je cakap. Pelik betul. Yang pelik nye ramai jugak yg kdg2 agree dengan orang macam ni. Hurm tah pape je :O

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha.dorang ni ckp pasal dorg tgah rh je you.men ckp lepas je.dia ckp mcm ni tp die tak sedar kslhn sndri.yg stuju tuh nak mengampu je tuh you.ataupn dorang pon same jenis cmtuh.haha:P