I appreciate them.

Saturday, 21 May 2011

Makanan yang tak boleh dimakan


Mesti korang terkejut tengok entri aku ni.Mesti korang tertanya-tanya makanan apa yang tak boleh dimakan ni kan.Baiklah aku batgitau sekarang,makanan yang tak boleh dimakan dimenangi oleh kerang,daging,ikan keli dan belut.WHAT  dya?tu semua makanan fevret aku sepanjang tahun!ajaran mana kau bawak ni!Aku dahlah suka order kerang bakar,daging masak merah,ikan keli masak cili,sushi belut!wey,relaks lah der aku tak habis cerita lagi.jangan la gelabah tapir.Sebenarnya aku nak cerita makanan yang tak boleh dimakan oleh aku.Pedaaa.Lain kali jangan sentap dulu.


Dya,kenapa kau keluar makan dengan aku.pastu aku order kerang bakar kau tak makan?terbaik kot derr!
Bukan aku taknak makan der,bukan aku taknak jaga hati kau,tapi hati aku siapa nak jaga der?takkan aku nak pura-pura suka makan kerang bakar depan kau,lepastu aku buat alasan nak angkat private call,aku pergi jauh-jauh dari kau,pastu aku muntah balik kerang yang aku makan tadi,aku taknak macam tu der.Meh aku bagi alasan yang kukuh,Aku tak suka makan kerang sebab setiap kali mak aku bawak balik kerang dari pasar and letak dalam mangkuk,kerang tu mesti ternganga lepastu nampaklah isi dia yang warna merah tu,kadang-kadang isi warna merah tu bergerak,lepastu bila letak air kat isi dia,kerang tu tutup cengkerang dia balik,geli  sampai melompat-lompat aku!Baru kelmarin aku buat kerja jahat,mak aku beli kerang,bila dia ternganga aku letak air chocolate.Ya katakan aku memang jahat.


Dya,mak kau masak daging masak merah,apsal kau tak makan?anak derhaka betulla kau ni
Anak derhaka?melampaulah kau ni!Mak aku pernah je cakap banyak kali dengan aku,"kak dulu masa awak kecik2,mak selalu je suap awak makan daging,daging tu fevret food awk yg awk tulis dlm biodata kot dulu!".Itu dulu ya kawan2,waktu aku kecik dan molek.Orang cakap budak-budak kecik ni,dari kecik kita kena didik ,cakaplah apa-apa pon kat budak kecik tu,mesti budak kecik tu dengar.So itulah yang terjadi dekat aku,masa kecik2 dulu,kalau raya korban,mesti nak aku nak g join tengok lembu kena sembelih.bila aku tengok lembu tu menangis,aku jadi kesian.Balik je rumah aku cerita kat mak aku "Mak,kesian lembu tu nangis bila kena sembelih",Mak aku pon jawab "kalau kesian,daging dia awak tak boleh makan".So sampai dah ke besar ni lah aku tak sentuh daging.




Dya,ikan keli masak cili api dekat kafe fevret kau pon,kau tak suka?dia masak sedap kot!
Heh,sedap?aku peduli apa dia masak sedap ke tak,walaupun tu fevret place aku,aku taknak jugak makan masakan ikan keli dia!Kau tanya kenapa?meh aku jawab,sebab masa aku kecik dulu,jiran aku yang jaga aku,one day,aku sibuk nak tengok dia masak dekat dapur,tiba-tiba aku nampak baldi biru,dalam dia penuh dengan ikan warna hitam,banyakkk sangat!Petang tu,aku tengok makcik tu amek ikan dalam baldi biru tu,dia dah potong ikan tu,tapi ikan tu masih bergerak lagi,aku jadi geli,makcik tu buat ikan keli masak lemak,walaupun nampak sedap aku still tak sentuh.Sampailah dah ke tua ni hah,bila kawan2 aku jemput aku makan ikan keli,mesti aku terbayang ikan keli mengedik2 bergerak lepas kena potong.


Dya,kalau belut pulak,apa alasan kau?
Kalau belut?sebab aku tak suka makan binatang yang berkulit licin-licin ni,nak pegang dia lagilah aku tak boleh tambah dengan kulit dia yang warna hitam tuh.Aku cerita sikit lah eh,kawan aku pernah kenakan aku,dia kenakan aku dengan  suruh aku makan satu sushi ni,atas dia macam ada benda panjang warna hitam,aku makan jela,bila dah sampai perut,dia cakap "sedap tak belut tu?".perghhh memang nak termuntah balik aku masa tu,tapi aku tak muntah balik,sebab masa tu aku makan dekat sushi king KLCC,jaga standard.


Lepas baca post aku ni,korang jangan tak makan pulak semua makanan fevret korang yang aku tak boleh makan ni.Ala,tapi korang peduli apa,sebab aku yang geli bukan korang kan.hahaha:P


p/s:okay bye.

6 comments:

aBEL Rubella said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha!! macam2.. btw, setiap orang mesti ade je yang diaorang tak makan..

for me, asam pedas.. uuuuih.. tak leh makan..

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

abel rubella-hehe:P tawu takpe.nape you takle makan asam pedas?alergic eh?huhu:P

zam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahaha kalau saya sy bedal je... asal bole telan ye sudah.... tolak batu kayu jeee.... ngn yang haram... by the way... so cute n kreatif... im so proud!!!!!!

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zam-kahkah,klo awk leh telan batu n kayu mesti awk telan kn.haha:DDD

KELI OH KELI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kamu ada sebut keli di sini..sbb tu saya dtg...hehe..jemput ke blog khas ikan keli..

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

keli-hahha.yeke?:P