I appreciate them.

Wednesday, 29 June 2011

Customer cerewet yang nak penampar version 2


Sesiapa yang pernah baca entri aku yang sebelum ni,mesti korang paham hati dan perasaan aku untuk menghadapi customer cerewet setiap kali time bekerja.Kepada sesiapa yang baru bukak blog aku dan tahu kewujudan blog aku,korang boleh terjah entri sini sebelum korang faham apa yang aku nak sampaikan untuk entri yang baru ni.



Kepada yang baru tahu kewujudan blog aku yang tak berapa nak teratur ni,aku bekerja sebagai seorang part time cashier di giant hypermarket,dekat je dengan rumah aku,waktu aku bekerja adalah pada jam 6 petang sampai 11 malam.Kerja aku ni tak adalah penat sangat sampai kena tidur selama 2 hari baru boleh kerja balik.Memanglah tak penat sangat sebab kalau ada customer je aku kena berdiri dan scan barang dorang,kalau tak ada customer aku boleh duduk kadang-kadang tak tersempat jugak aku nak duduk sebab customer ramai,tapi yang penatnya bila aku kena scan barang yang banyak macam stok untuk enam bulan,pernah sekali ibu jari aku nak patah sebab angkat barang yang banyak dan terlalu berat.

Yang tu aku macam tak kesah lagi,tapi kalau aku dah letak susun elok-elok barang dalam plastik bag yang kena ikut saiz tu,customer keluarkan balik barang tu and buang plastik yang aku bagi tu,memang aku marah.Yela,kalau hari sabtu,hari tanpa plastik,masa tu semua sibuk nak plastik,bila hari biasa,aku dah bagi korang main buang-buang pulak plastik tu.Lain kali kalau taknak plastik bagitau aku awal-awal,senang!tak payah aku susah payah nak pilih plastik saiz apa nak masukkan sehelai spender yang korang beli tu.

Ada lagi.korang tau tak apa tu barang PWP?PWP tu maksudnya purchase on purchase,maknanya kalau korang beli barang lebuh daripada RM50,barang-barang yang tertentu,contohnya biskut julies yang berharga RM10 akan menjadi RM5,kiranya barang tu jadi separuh hargalah kan.Kalau ikut peraturan Giant,barang yang dibeli atas RM50,customer tu boleh amik 1 je barang PWP,kalau RM100,boleh amek 2 dan begitulah seterusnya,yang buat aku bengang,bila customer tak ikut peraturan,aku dah cakap RM50 satu barang kan?Tapi korang nak amek lebih pesal?dah tak faham bahasa dah ke?Aku rasa kita sama-sama orang malaysia,yang korang tak faham jugak pesal?aku cakap pelat eh?

Lepastu bila aku dah scan habis barang korang,dah masuk plastik,korang dah bayar,korang dah dapat resit korang,baru korang nak cakap "Eh,tadi I tengok kasut ni dekat tempat kasut RM20.99 tapi apsal you scan RM30.00?".
Ha ni memang nak mengundang pergaduhan la ni.Tadi aku scan apsal kau tak tengok ha?korang ingat aku buat dua kerja ke cashier dan kerja department kasut?Lepastu senang-senang je korang cakap korang taknak barang ni korang nak cancel,masalahnya,aku dah keluarkan resit,aku tak boleh pulangkan balik barang kau.Then korang boleh cakap "Semua barang ni boleh throw in rubbish!".Oh ye?terus aku cakap kat korang "whatever rude!" depan customer lain.Hamek kau!

Janganlah bangkit kan kemarahan aku,Korang ni kalau letak barang,letaklah secara berhati-hati,janganlah main campak je barang tu depan aku,jangan hentak hentak barang tu,sebab kalau korang hentak  barang tu rosak,korang yang rugi,bukan aku.tahu tak?Komputer aku tu dahlah old school,kalau korang hentak barang korang berdekatan pulak dekat komputer aku tu,komputer aku akan blank,kan dah susah nak scan barang yang korang hentak depan aku tu kan.Faham sayang?

Lagi satu,kalau korang dah tau yang korang beli barang untuk stok 8 bulan,dan korang nak aku scan secara berhemah dan cepat,sila susun barang tu dulu mengikut kategori.contohnya barang basah letak satu tempat,tin susu letakkah satu tempat,jangan main longgok je,campur semua sekali lepastu tau pulak korang nak pandang aku dengan pandangan maut dan tau pulaj korang nak cakap "Dek,cepat sikit boleh tak?".

Korang dah nampak kan kewujudan counter Fast lane,ataupun dalam bahasa lain,kaunter express,aku ni bekerja dekat kaunter yang dikhaskan untuk melayan customer yang beli barang banyak yang untuk stock 8bulan,korang tu beli deodarant roll yang kecik tu lepastu nak bayar dekat kaunter aku,bayarlah dekat kaunter express wey!Itulah kegunaan kaunter tu,tapi kalau korang sanggup beratur menunggu aku scan barang customer yang berlambak-lambak depan korang aku tak kesah.Tunggulah korang selama 15minit hanya untuk membayar deodarant roll korang tu.

Last sekali sebelum korang mendapat tamparan hebat dari aku,Korang nak cepat kan?Habis tu apsal korang bagi duet syiling 50sen banyak-banyak dekat aku untuk barang korang yang berharga RM30?Kenapa bagi dekat aku duet kertas RM1 selonggok dekat aku untuk barang korang yang berharga RM64.40 tu?Aku nak kena kira dua kali untuk pastikan tak terkurang,kalau terlebih takpe,kalau terkurang jenuh aku nak membayar balik,lepastu boleh pulak korang nak cakap "cepat sikit.dah pukul 8 ni".Kalau nak cepat pergi bank la tukar duet korang jadi RM50 dan RM10.Banyak pulak cekadak korang ye!

P/s:Foreigner asyik tanya dekat aku,aku ni student UIA ke,orang arab ke,kadang-kadang aku ya kan aja.Dieorang taktau ke aku ni student UiTM shah alam dan aku adalah orang malaysia?Okay jawapannya adalah dieorang memang taktau pasal aku sebab aku tak glamor .sekian


9 comments:

NuSaNa NoSa 91 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ahahahaa~ time baca entry ni, rasa panas.. mmg emo abes.. sabar je lah ye dya.. manusia ni mmg byk ragam~ ^_^

khadijah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kesian dya.. sabar je la, customer kan suke mnggunakan konsep customer is always right.. selamat bekerje ye.. dya kat uitm shah alam amik course ape ye? hehe tetibe nak nyebok jap..hehe

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nusana-huhu.yela dah kerja ni kene lah bersabar.nsb bek utk brape bulan.je.heheh:D

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

khadijah-tau takpe.padahal asyik wrong je.kecoh btol.ehhehe
dya amek degree in netcentrics computing(: nape khadijah?

mizz ielaFathila said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehe.. law eila pon gram tw !!
btw dok shah alam eah?? dkt sgtt da tuh ngn area eila.. leh jenguk2 giant lah nty jmpe dya :) hehe..

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

miss ielaFathila-dya study kt uitm s.alam jep.duduk kt gombak la sygg(:

Turquoise Addict said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha , kelaka lah bila bace . mmg geram betol kan ? apelah dorang tuh sume . Cubelah permudahkan keje orang sikit . Btw sis dok gombak kan ? Fara study kat kolej unikop tmn koperasi polis tuh . Mesti taw kan ? :) Dekat je .

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Turquoise addict-geram gile syg.rase cam nak tampar2 je dorang ni.tp disebabkan akk takut nama naik kt HR akk diamkan aje.heh.
ohh study stu ea?tau2.sangat dekat kot!fara amek course ape?

Nur Farhana Zakaria said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau akak nak tampar jangan lupe gtaw fara . kite tampar beramai2 , hee . fara amek office management and tech :)