I appreciate them.

Thursday, 2 June 2011

Betapa cerewetnya seorang customer.Penampar nak?

Okay lagi kalau yang cerewetnya hanya sorang je tapi cuba korang bayangkan kalau kedai korang tu besar dan semuanya cerewet bagai,tak ke penat korang nak layan kerenah semua orang.Lagi best kalau semua customer cerewet hanya panggil kau sorang je untuk serve dorang,taknak panggil orang lain,Takkan korang nak mengamuk?

Aku rasa semua orang pernah ada pengalaman jadi customer,Contohnya

HA?kau takde?itu maknanya kau pemalas,aku tau mesti kau duduk rumah goyang kaki dan suruh orang yang beli belacan untuk kau kat kedai.Pengalaman menjadi pekedai atau pekerja?takde jugak?itu maknanya kau tak habis sekolah lagi,tutup internet dan pergi belajar sekarang.

Aku pernah berhadapan dengan macam-macam karenah customer,Tapi dekat mana-mana kedai dalam dunia ni pon mengamalkan customers always right walaupun sebenarnya dia wrong,kena consider as right jugak,sebab tu kita kena buli dengan mereka,macam haram.

Bawah ni adalah sebahagian dari kerja aku menghadap customer.Sila baca sampai habis,jangan cerewet sangat sampai nak pilih pengalaman kerja aku yang paling pendek baru korang nak baca.

promoter
Aku pernah bekerja sebagai promoter baju.dekat mana?biarlah rahsia.First day aku kerja tuh,kebetulan pulak member's day,harga murah untuk member,memang ramai gila yang masuk kedai tu,especially perempuan kaya,mak datin,eh semua adalah."dek akak nak baju size S okay?"aku pon bagilah baju yang dia nak.Si customer ni pon pergilah ke fitting room,tiba-tiba "tak muatlah dek,boleh tolong akak amek baju size M?".Okay aku boleh bersabar lagi,sebab aku pernah buat camni jugak.Tiba-tiba akak tu nak size lagi besar,aku bagi lagi,baju-baju  size S dan M yang dia taknak tu,aku terpaksa gantung balik.Last-last dia keluar dari fitting room dia cakap "dek,tak jadi lah nak beli.benang baju ni terkeluar pulak".aku cakap"takpe kak kiteorang ada yang baru".Dia balas"takpelah dek,lagipon mahal sangat".Ha ni customer cerewet ke customer yang nak mintak penampar?


Waiter.
Ataupon dalam bahasa melayu,pelayan.eh aku tak bagitau maksud promoter eh?maksud dia tukang promot.HAHA.okay diam.
Siapa pernah makan  dekat tingkat paling atas KLCC,little penang cafe,berhadapan dengan petrosains?takpernah?tapi mesti korang pernah lalu depan tu kan?Pernah nampak aku?takpernah jugak?Tepat sekali jawapan korang sebab aku kerja dekat sana pada tahun lepas.
Makanan dekat situ memang sedap dan Cafe tu sentiasa penuh terutama waktu lunch,majoriti orang cina yang makan dekat situ.Customer memang ramai,yang cerewetnya lagi macam gampang.Customer yang datang order dekat aku cendol tapi taknak cendol dan ais,nak makan nasi lemak tapi kena letak dalam mangkuk,kalau tak taknak makan,air tebu taknak manis,prawn mee tapi taknak prawn,nak kopi kena less sweet dan kena letak susu satu sudu takboleh lebih kalau tak taknak bayar.Ada jugak customer yang bercium mulut depan aku dan aku jugak pernah kena marah sebab letak makanan sebelah anak dia,dia nak makanan tu depan mata dia,bukan depan mata anak dia,yang paling menyusahkan aku time customer mintak bil,bila dah sampai bil,masing-masing yang seramai 9 orang semua berebut nak bayar,yang aku terpaksa tercanguk depan table dorang sambil tengok drama yang dorang buat.Last-last aku jerit "OI!nak bayar pon susah ke??aku tunggu korang decide sapa nak bayar lama kot!",tapi jerit dalam hati jela.HAHA





Cashier
Dalam banyak-banyak kerja,yang ni aku rasa paling kena dengan soul aku,walaupun aku pernah short duit sebanyak RM9.45,itu bukan satu penghalang bagi aku.ececeh.
Korang ingat kalau kerja cashier ni,just scan barang lepastu masuk dalam plastik?itu je?tak semudah tu sebenarnya kerja aku,lepas scan dalam masa yang sama,aku kena masukkan barang dalam plastik,ada plastik size S,M,L.Aku tak boleh sesuka hati aku masukkan dekat plastik L kalau kau hanya beli sebatang pen."dek yang 90barang ni tolong asingkan dari bil eh?yang lagi 50 barang ni,setiap 2 asingkan plastik eh?boleh?".Aku mestilah kena jawab "boleh kak" tapi kaki aku dah menggeletar nak buat penyepak jarak jauh.Ada yang membebel dekat aku,suruh campak computer kat lantai sebab dia cakap scanner aku gila,dia tak sedar ke yang dia beli barang banyak macam tempat aku kerja tu akan tutup esok,dia nak cakap scanner aku gila.Kau kot yang gila?


Apa solution nak menghadapi customer cerewet yang teramat?Bagi pelempang?Bukan.Tapi cuba kita letakkan diri kita sebagai customer dan letak diri customer tu sebagai kita,mungkin kita akan rasa dan alami apa yang dia lalui.

P/S:kalau dah cerewet sangat,sila bukak kedai sendiri,kaulah cashier,kaulah waiter,kaulah customer,jangan menyusahkan orang.bye.


14 comments:

cik ayin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pengalaman kan..macam2

Nurhasleeda Zaraa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha .enjoy baca (:

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cik ayin.tuhla.mmg macam2.semua pengalaman teach us something kan((:

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nurhasleeda Zaraa-(: baca baca lagi.hee:P

NuRuL ZaHiRaH said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

customer owez right kan. so sbr je la. pengalaman t'baik :) hehe. btw, eira keje petrosains, tp mmg x penah nmpk dya kt kdai mkn tu. pelik ni pelik. haha :D

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zahirah-ira keje petrosains tuh tahun ni ke tahun lepas?kalo tahun lepas,dya penah je mintak petrosains.pastu tadpt sbb dya ckp cuti sem.pastu mintak kt cafe tuh dpt pulak.ira tak nampak sbb dya suka sembunyi2,pemalu orgnye.ahaah:D

zam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ni namenye pelik... hahahahahah

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zam-pelik?apa yang pelik?

NuRuL ZaHiRaH said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dya : eira start keje sane march 2009. b4 stdy. tp bile cuti sem, eira x busy eira keje sane balik. mcm tu la rutin tiap cuti sem. ooo. mungkin la kot. haha :D pemalu erk :P~

etie ariff said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehe..sabo2..biase r tu;)

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ira-haha.pemalu lag sgt kan.hehe

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kak zeti-mmg kene sabar kak,kalo tak,nama naik kat HR.hehe

Dila Donghae said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hai hai.. nice blog... singgah sini nti...

http://fadilanazuki.blogspot.com/

betol betol.. plg pnt jdk cashier n promoter.. perghh.. hangin satu bdn.. blerr lyn diorang ni.. mcm hal..mtk itu, mtk ini.. last last tak jdk beli.. mmg mtk penyepak.. -.-

ietchan-kun said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bg penyepak laju2..xde sape perasan..hahaha..