I appreciate them.

Tuesday, 2 August 2011

Serious!Aku suka ponteng puasa

Kenapa?Baru baca tajuk je,korang dah terkejut beruk ke?Memang aku suka ponteng puasa!Memang!Diulangi ye,memang!Nak aku ulang lagi ke?kang sia-sia je kehidupan aku kena penampar jarak jauh dari korang.Perhatian entri ini adalah daripada aku bukan daripada hackers.Ya daripada aku!daripada aku.Ehehe.
Tapi ni semua aku lakukan masa umur aku 8 tahun sampai 12 tahun.Kalau korang cakap korang puasa penuh masa umur macam ni memang aku pulak yang nak bagi penampar jarak jauh dekat korang.

Aku suka ponteng puasa sebab aku rasa masa tu mak aku masa sedap sangat tak pernah sesedap macam ni selama ni.air paip dekat toilet pon aku rasa macam air sirap.Aku masih ingat lagi,waktu umur aku 9tahun,sekolah pagi,pakai skirt biru,comel lak tu.Haha.Di waktu rehat aku nampak seorang budak india ni tengah minum air sirap bungkus dengan nasi lemak depan aku.Wey kau tak faham ke aku tengah puasa?Mak aku cakap kalau makan depan orang yang puasa berdosa tau!Ternyata memanglah dia tak faham sebab dia orang india mana tau makan depan orang puasa dosa ke tak dan dia muda dari aku mana dia nak tahu puasa tu apa,silap-silap dia ingat puasa tu sejenis karipap dengan nada dia yang macam ni." dey apa itu puasa,aku tada tau jugak.karipap baru ka?".Okay tak funny.Lepastu bila dah masuk kelas je,aku buat alasan dekat cikgu kahirunissa untuk pergi ke toilet sebab sakit perut,cikgu pon bagilah aku pergi.Then sampai je toilet,aku nampak air paip,macam best je kalau rasa kesejukannya.Apa lagi,aku bukak paip tu dan glup,aku minum selama 2minit baru masuk kelas.Tapi muka aku masih muka suci,bajet puasa penuh sambil cakap dekat rakan sebelah "kau puasa tak hari ni?".





Makanan fevret aku salah satunya adalah nasi ayam,so kepada sesiapa yang nak try aku tu,tolong belanja aku nasi ayam yang paling sedap sekali ataupun korang masak.ahahah.Okay yang ni aku bergurau je sebab takde sape pon mengorat aku.Kalau mak aku yang masak nasi ayam,memang aku tak boleh nak tolak,sebab memang perfecto sangat,boleh bukak kedai dah mak aku ni,untuk pengetahuan korang mak aku ni suka puji masakan sendiri,dia cakap "sedap kan masakan mak?kalau mak bukak kedai mesti laku punyaaa".Nak dijadikan cerita ponteng puasa ni,masa ni mak aku tengah rehat dekat ruang tamu sambil tengok hindustan.Konon-konon aku pura-pura nak pergi toilet,aku bukak periuk nasi,aku amek segenggam nasi ayam dan aku makan.Wahh sedap gila woooo,Panas lagi.Eh kenapa dua cerita aku mesti ada perkataan toilet?










Lagi satu,mak aku ni memang pakar dalam buat kuih mazola,ala kuih kacang tu,memanglah pakar sebab senang sangat membuatnya,aku pon konon-konon nak jadi anak yang baik,aku tolonglah mak aku buat kuih tu,siap pesan lagi dekat mak,"mak nak sikit masa bukak puasa nanti,nak rasa".Hah.Jangan haraplah.Sebelum berbuka lagi,aku dah ngap dulu.Tapi waktu berbuka aku ngap lagi sambil buat muka tak berdosa yang sebenarnya aku dah makan separuh kuih tu.Bila mak aku cakap "kenapa kuih ni nampak sikit?".Aku buat taktahu.

Alasan yang paling terbaik pernah digunakan oleh perempuan adalah piyed.Bila datang time puasa je,datangla piyed.Biasalah kanak-kanak malas nak puasa,tau nak raya je,Eh tapi ada jugak mak kanak-kanak yang buat alasan macam ni.Dah tua bangka pon nak ponteng puasa jugak.Kalau piyed dah habis ngaku jelah kan,jangan cakap lama lagi sampai 3 minggu.Itu alasan kanak-kanak seperti aku dulu.Kalau piyed mesti nak lama-lama,yela best wohh sebab bila bapak aku beli maknan dekat bazaar,aku akan makan dulu,tapi time berbuka mesti aku kena halau jauh-jauh.Dieorang makan sedap tapi aku tak dapat makan,yela tak puasa lah katakan,yang aku makan pon tinggal sisa-sisa je.Cis!


Korang mesti ada pengalaman ponteng puasa yang super banyak kan?Share la dengan aku dekat sini.Aku tengah bosan ni.Nak jugak baca cerita korang.Ha?tak sudi nak share?takpela.sobsob.dah boleh cakap kbai dah korang ni.eheh

P/S:Just terfikir ada ke orang yang tak pernah puasa seumur hidup dia?Meh aku jawabkan,ada,Siapa?Malek Nor.Dia sendiri mengaku sepanjang dia hidup dia tak pernah puasa tapi sekarang alhamdulillah.kboboiboi

By the way ini adalah daripada aku,walaupun editing macam badut aku tetap post sebab aku tetap aku bukan kau.Salam!


P/S:bukak puasa makan nasi ayam macam dekat atas tu pon sedap jugak nohhh.

15 comments:

EkaBukanMakcikKau said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Air paip ? Malu nak ngaku tapi naseb kau dah ngaku dulu , aku kat skolah rndah aku dulu ade water cooler pastu letak plak kat tmpat yg agak strategik lah gak , ari2 teguk air kat sini sedap wohh kau nak sejuk ke biasa ke sume ade bhahahahahha . Tang kuih tu pon same gak , mse mak aku dah siap buat kuih aku gi cekik dulu pastu buat cam pose balik , ahh cam bangang ahh hahah rndah aku dulu ade water cooler pastu letak plak kat tmpat yg agak strategik lah gak , ari2 teguk air kat sini sedap wohh kau nak sejuk ke biasa ke sume ade bhahahahahha . Tang kuih tu pon same gak , mse mak aku dah siap buat kuih aku gi cekik dulu pastu buat cam pose balik , ahh cam bangang ahh haha

cheqwa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaaah,memang cumel gila laaah dya..hihi..suka nasi ayam jugak ^_^
karenah kita time kecik2 dulu rasa mcm cumel jee..hihi

Puan Kutu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sy budakbaik,takpernah ponteng puasa.hakhakhak

Nurfarhana Rashid said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehe..ponteng puase ye? sape je yg xpenah kak..saye sndiri pon pernah tp mse kecik la..ptg2 g kedai beli mkanan ringan super ring tu ..ckp ngan ibu nk simpan buke nnti,alih2 bawak masuk bilik air, bukak paip air sekuat-kuatnye then mkn..da habis tu plastik bgkusan tu baik pnye buang kat dalam lubng bilik air tu . .hahahahha...nsib baek xtersumbat..klau x kantoi da..

FARAH IZWANI RAMLI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nasi ayam.
gulp!

AzRi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ehhh...kite pose penuh masa umo da 7 taun tau... ^__^

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eka-kau pesal ulang ayat banyak kali?penampar nak tak?HAHA

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cheqwa-nasi ayam mak kite sedap sgt mmg takle tolak.ehehe

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

puan kutu-takcaye takcaye.hehe:D

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nurfarhana rashid-ahahah.pastu pegi kedai beli kopok konon2 bwk adik sama nak beli utk adik,last2 kite yg makan an.haha

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

farah izwani ramli-terbaik kottt:)

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

azri-sure ke?hehe

zul a.k.a kingsix said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gogop air paip selepas main beskal adalah benda yang nikmat.. haha

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zul-tak kesah lepas men beskal ke ape.bgn tidu minum air pon best gak.eheh

Faisal Awiengs said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam DYA,saya faisal awiengs from team "The Origin",the amateur paranormal team,selepas saya tgk entri awak ni,saya impress coz awk dan kawan awak yg berjantika-kan perempuan "Berani" nk mencari benda2 ni,anyway klu sudi dan ada masa,lawat2lah blog kami - www.fatalframe09.blogspot.com