I appreciate them.

Thursday, 7 July 2011

Subhanallah!Hari ini salji turun di gurun paling gersang di dunia!

Baru sekejap tadi,sahabat aku tanya dekat aku "wey kau tengok berita tak tadi?".Aku excitedlah tanya balik kenapa sebab aku ingatkan muka aku masuk TV ke apa.ehehe.Okay tak kelakar.
Rupanya dia nak cakap dekat aku yang salji dah turun dekat gurun paling gersang di dunia,iaitu gurun Atacama,Chile.

Korang pernah dengar tak yang antara tanda-tanda kiamat ialah turunnya salji di negara arab,tempat kering.
dan tahukah korang pada tahun 13 januari 2002,telah turun salji yang sangat lebat di daerah riyadh,ibu kota arab saudi.Korang tak risau ke,tiba-tiba turunnya salji di tempat paling gersang di dunia!Korang patut buat reaksi "APA!!" bila baca penerangan aku tu.Korang boleh baca pasal turunnya salji ni dengan tekan INI.

Daripada sekering ini.



Tiba-tiba kepada ini.

Persoalannya adalah dunia semakin tua,dan bilakah kita ingin berubah kepada yang lebih baik?Kalau bukan saat ini sekalipon.Bila lagi?tanya diri korang.Bila lagi.



Post kali ni aku nak share dekat korang kenapa terbukanya hati aku untuk berubah,untuk memakai tudung.Ada yang tak sedia maklum,aku dulu free hair dan aku mengaku aku seksi,tapi alhamdulillah walaupun aku takdelah baik sampai tak ada buat salah ,cuma aku menjadi lebih baik daripada dahulu.Entri ni aku dah pernah post dekat Facebook pada  hari jumaat, 21 januari 2011, 6:44pm.Aku nak share kepada blogger pulak.Yang buruk datang dari aku,yang baik datang dari Allah s.w.t.

Moh mulakan bacaan anda!



Assalamualaikum semua..
Nota sy kali ni.bkn untuk bangga diri,takbur jauh sekali bongkak.tp sekadar ingin menceritakan pengalaman dan renungan same2 islam.


Syukur..di waktu ini Allah s.w.t telah  membuka hati sy utk mengikut ajaranNYA iaitu bertudung.setelah bertahun tidak bertudung,dengan berkat doa mak ayah dan sy sndri.akhirnya DIA membuka hati sy utk menutup rmbut sy.


Ya.semua kwn2 FB sy tahu mcm mana pemakaian sy sblm ni.Cukup terbuka.kdg2 sy sndri malu dgn apa yg sy pakai.tp sy manusia yg tak lari dr buat ksilapan.drpd dulu ayah sy pesan,pakailah tudung,itu satu hukum.tp sy hanya menjwb.sy tak bersedia.sy taknak pakai tudung and suddenly bukak blk.malukan kaum pkai tudung sja.sy msh rmai kwn yg tak bertudung.dan sy hormat mereka sbb sy pernah menjadi spt mereka.mmg.hal ni sensitive.kita kene buat dgn rela.jgn dipaksa.insyallah berdoalah setiap hari dan dekatkanlah dri dengan agama,nnt kite sndri akn sedar knpa,apa dan bgaimana nak brubah.


Ya Allah..sesungguhnya sy teringt dosa2 lampau sy..tinggal solat bila keluar jalan2.tak ingt dia.sedih dan ingin sy nangis.jujur sy ckp.bile ayah sy tanye dah solat blm,dkat kLCC ada surau tak.tp sy ckp dah.tp ternyata tak.begitulah apabila kita termakn dgn hasutan syaitan dan keseronokan smentara.Tp Alhamdulillah..skarang sy insyallah bersolat walaupun berada di luar..


Lg satu..sy bukak youtube dan dgar budak2 mengaji.sgt merdu.sedih..sebb sy baca pon tak semerdu tu..


Betol.kita blh berseronok.tp jgnlah lupa padanya.sy tahu.rmai ckp perubahan sy sgt mendadak.sy bersyukur krana tlh dikurniakan kwn yg sgt baik.sy akui dia byk mengajar  sy.dia seorang kwn yg sgt baik.sahabat teman seperjuangan.
Hati sy tak tenang sebelum ni.byk nak berfikir.camne nak buat rambut.nak rebonding.nak curl apa semua.tp skang tak lg.sbb sy takkan tunjuk kpd siapa yg bkn hak.sy akn tunjuk pd suami sy sja(;


Kecantikan bkn utk slamenye kan..dan dunia ini juga bkn utk slamenye.sy sedar.sblm2 ni ada je kwn2 FB yg menegur gmbr2 sy.terima kasih banyak2(,:saya hrgai semua itu.


Sy terdetik utk memakai tudung ni dah lama.tp banyak sekali halangan.satu hari sy dan kwn sy pegi kedai buku.dn sy pergi ke bhagian agama.byk btol buku2 agama islam.sy tertark dgn semua skali.buku pertama yg sy pegang.la tahzan,jangan bersedih.kemudian buku besarnya doa seorang ibu.tapi..sy lebh tertarik kpd buku perkara ghaib dan aneh yg berada didunia.mcm2 gmbr yg ditunjukkan,kuasa Allah s.w.t.selesai bca buku tu.sy membeli buku ARMAGEDDON 2012 BENCANA AKHIR ZAMAN,dari Muhammad Alexander.Buku ini ditulis sblm filem 2012 ditayangkan lagi.menceritakan 2012 menurut pndgn dan kajian islam.












“Maka tunggulah hari ketika langit membawa asap yang nyata dan menyeliputi seluruh manusia,inilah azab yang pedih”
(Surah ad-dukhan,ayat 10-11)


Sy  sgt tertarik dgn buku ini.sy baca kesemua skali.termasuk hadis2 skali.stlh sy bca Astaghfirullahalazim betapa sy tak sedar bhawa dunia ini sudah sgt tua..seperti seorang tua yg sedang ruku’..bayangkanlah…
Buku ini jga menceritakn ttg bagaimana kemusnahan dunia akn berlaku dgn sekelip mata.siapa dajal.siapa yakjuj makjuj.bayangkanlah kalau kita tak sempat nak berubah tp dah tiba hari kiamat.mcm mana?YA ALLAH,aku bersyukur pdmu kerna kau msh beri peluang pdku…sekrg pon kte dah dpt rase setahun bagaikan sebulan.sebulan bagaikan sehari kan?tp itu semua hanya Allah s.w.t yg mengetahui.tp sy hny mampu berdoa smoge sy sempat buat semua yg disuruh.dlm hati sy msh tertanya2,knapa sy tak sedar semua ni dulu),:




Bersegeralah melakukan amal-amal soleh sebelum datangnya enam perlkara iaitu:Dajjal dan  Ad-dukhon”(sahih muslim.bab fi baqiyyah min Ahaaditisi Ad-Dajjal 18;87)




“Demi masa!Sesungguhnya manusa itu dlm kerugian,kecuali org2 beriman dan beramal soleh.dan mereka pula berpesan pesan dengan kebenaran serta berpesan pesan dengan sabar”(Al-Asr)


Alhamdulillah.telalu byk hadis yg ada dalam buku ini yg byk menyedarkn sy bahwa hidup bkn utk slamenye dn hanya pinjaman semata2.kdg2 air mata sy mengalir mengenangkan besarnya dosa sy.dan teringtkan kuasa Allah S.W.T.
Buku kedua yg sy baca 9malam dialog islam kristian mengenai ketuhanan.sesungguhnya islam itu adalah sebaik2 agama.dan islam itu mudah.bacalah sendiri buku ini jd.kite semua akan Nampak betapa indahnya islam di dunia(,:


Lpas pakai tudung..hati sy lebih tenang dn sy lebih gembira..ntah sy tak reti nak terangkan.satu perasaan yg indah..walaupun sy masih bru belajar.sy ingin perubahan ini untk selamanya.insyallah.tlg doakan sy.(:
Maafkan sy.sy post article ini bkn utk bongkak,atau bangga dri.kalo korg rsa mcm tu.sy mintk maaf.
Yg baik dtg dr DIA yang buruk adalah kesilapan sy sndri.


Wallahualam.
Dya mohamad(:


P/s:sesiapa yang masih berminat untuk beli buku tu,dan nak tahu ringkasan tentang buku tu,boleh baca dekat SINI .sekian.

22 comments:

wan or sean said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhh..takot la awakk

khadijah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sebak bace pe yang awak tulis ni..:( takotnye..:(

Fara Zakaria said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

syukur alhamdulillah . gembira untuk akak . semoga niat baik nak bertudung neh akan kekal sampai bilabila kan ? hee~ (:

Azreen Shafila Abdullah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alhamdulillah kak..semoga kita same2 jadi muslimah y solehah..
tq for sharing :)

EkaBukanMakcikKau said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mak aku kesat hingus sebab masak asam pedas gila kau , aku kesat hingus sebab entri kau . wohhh sejarah ni . apa yang kau buat nak bagi selalu sembahyang ? aku selalu skip sebab terlupa tertidur malas dan safa marwah . kurang asam lahh tu adik adik aku gi bantai tengok safa marwah masa zohor . kuangjaqqqqq

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wan or sean- takut ape awk?

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

khadijah-(:.takut ape ni?huhu

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fara zakaria-insyallah amin(:

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yen-insyallah.insyallah.jauh lg solehah tu.akk nakal lg ni.eheh:D

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eka-aku slalu paksa dri aku,kadang2 aku tertinggal gak.yela kita manusia kan.satu je aku nak pesan kt ko jgn tinggal solat maghrib,dosanya ibarat kite buat maksiat dengan parents kite.astaghfirullahalazim!

jue yasin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sis..
dlu sy pon mcm sis..
ayh suroh pkai tdung sy mmberontak..
bila kat umah..ayh tnya da semayang lom..sy jwb dah..pdhal tipu..

alhmdulillah..walaupon x smpurna..tp sy da brubah..sy dgr ckp ayh sy..n sedar dunia ni da tua..

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

jue yasin-biasalah tuh syg.kite tak lari dari buat kesilpan.sis pon mcm tu jugak.tp alhamdulillah kite brubah perlahan2,bukan nk ckp kite berubah 100% dan smpurna.tp skurang2nya kite ke arah kebaikan kan.

alhamdulillah syukur kalau kite berubah(:

mieszwiah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nice entry. . . boleh jadi teladan tu kita semua. . . =)

Nurul Ainee said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

perubahan mendadak untuk kebaikan ape salahnye. allah da bukak hati kite bagi hidayah kan. org yg dapat hidayah tu la beruntung kan.;))

Echin Nadiossa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

menabjubkan kan :)

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mieszwiah-(: maseh ea(;

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nurul ainee-yep betol tuh.alhamdulillah kalau diberi hidayah(:

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

echin nadiossa-(:

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

berubah yang sedikit lebih baik dr tiada perubahan atau makin teruk.. alhamdulillah, bukan semua diberi hidayah-Nya.

kdg, manusia suka menghentam. seperti tak pernah buat silap. saya dulu seperti awk tidak bertudung.

kita sama2 muhasabah diri.. :)

Nabila Huda said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alhamdulillah.. moga kita semua akan terus berubah kepada kebaikan.. aminn..


terjah sini. sorry lewat singgah.agak busy

joblok kolo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

perempuan yang bertudung lebih cntik dri xbertudung..... hehehehe.. memang pon!!!!

Miss Cupcakes said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya memang minat sangat blog akak. ada cerita hantu and ada juga yg mengajar pasal Islam. best gila laa.