I appreciate them.

Sunday, 3 April 2011

synopsis filem brokeback mountain(2005) from me

The story is all  about true love between two homo that can't be together.
Here is the trailer.For those yang taktahu kewujudan filem yang memang diharamkan di Malaysia ni.


yeah I know,this film its quite old kan.dah lama release,around 2005.I know.
but aku pon taktau kenapa,macam mana aku boleh terjebak nak tengok filem ni.
mungkin aku nak memahami kehidupan seorang gay ataupun homoseksual.
Sama seperti alasan yang lain,mereka ni tak mintak dilahirkan perasaan yang macam ni.
tapi macam mana ntah boleh adanya perasaan ni kan.actually its a lame excuses,
kalau nak berubah boleh je.dont give an excuses kan.
tapi still kita harus menghormati mereka sebab mereka manusia ciptaan Allahs.w.t jugak.
two hot guys in this filem.first, heath ledger as ennis.as we know dia dah meninggal kan?



second is,,jake gylenhaal as jack


cerita ni bermula bila jack ,and ennis yang dah bertunang dengan Alma ni nak cari kerja sebagai pengembala kambing(eh dorang ni dah tak ada kerja lain kot?)masa first jumpa ni kan masing masing pandang hujung2 mata je kan.konon malu la.
lepas dapat kerja jadi pengembala kambing biri-biri la katanya,mereka ni duduk berdua je atas gunung tu.sunyi wey gunung tu.dieorang dua je yang wujud dekat situ.mungkin mereka fikir nak bercinta dengan kambing.kambing tak bagi respon.kalau bercinta dengan manusia,sama jenis,mesti ada respon.respon dia antara dua lah kan.tolak atau malu tapi mahu.dalam cerita ni.i can see yang ennis as a women here.because jack was the one who started to flirt with ennis.ada sekali malam tu,it was a cold night. jack tidur,conquer khemah sorang2,mana boleh!tak adil!sebab dia biarkan ennis berjaga dekat luar,shivering!then jack macam kesian kan ennis,dia suruh enis masuk dalam khemah.Demm!dari situ la started all those haram thing!
esok pagi bangun,buat macam tak ada apa-apa berlaku.


feeling la tuh.sweet la konon.yarks.

dipendekkan cerita,mereka ni terpaksa berpisah sebab mereka tahu mereka tak dapat nak bersatu kan.tahu pun kau.nasib baik ni cerita je.Then mereka berdua kawen and dua2 ada anak and a gorgeous wife!apa lagi yang mereka nak?mereka masih merindui sesama sendiri.tak paham la.ada sekali tu,jack and ennis berjumpa dekat rumah ennis, and you know what happend if  2 lovers dah lama tak jumpa kan.kantoi dengan bini enis.lama jugak la enis sorok hal ni.well,I REALLY KNOW WHAT IT FEELS LIKE.yeah,cause it happened to me.after a year,at last i know he's a real gay.sebenarnya mereka kawen tapi they confius abaout their feelings.kesian bini dia..
ennis taktau yang bini dia dah tau.then dia cakap kat bini dia nak pergi memancing la apa la.padahal dia pergi hotel dengan jack.haihh..this is like a real story kan?
rasanya bini ennis ada nak mintak cerailah.some sort of.jack macam ceria je kan.sebab tahu ennis nak ceria,I mean cerai.:)
mula2 rasanya tak jadi sebab enis masih sygkan dua anak perempuan dia.Then jack started to cry.yang last sekali jack mati,ennis nak tau kenapa jack mati.tapi bini jack taknak bagitau kenapa.last2 ennis jadi cerai ,so he's lonely,duduk sorang2 with jack's jacket that he used to wear masa mereka sama-sama dekat brokeback mountain and with a postcard picture of brokeback mountain.dia skarang mengharapkan dua anak perempuan dia datang melawat.thats the end.cerita ni memangKONON sweet love story.

ennis with jack's jacket and photo of brokeback mountain

pernah baca tak dekat paper metro yang bini dia merana sebab dapat tahu suami dia nafsu songsang?
kadang-kadang mereka kawen and bercinta sebab nak tutup kesalahan sendiri.dah banyak dah kes jadi macam ni..
tak kurang jugak lah si bini lari ikut tomboy.
padahal bentuk badan semua sama.
Allah s.w.t dah menciptakan manusia berpasangan kan?kenapa mesti nak mencari yang sama jenis?nasib baik ni sebab director suruh kan.

sorry this is just a synopsis.if you want to hate me because i watched this movie.sorry(,:
jack's quote "sometimes  i miss you so much and i can't stand it"
(,:
quote ni je aku suka ,yang songsang lain-lain aku tak suka.
okay bye

4 comments:

nurulSYAFIKA. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

quote tu kalau laki bg kat perempuan takpe jugak. ni laki bg kat laki euww euwww and WHY OH WHYY JAKE GYLENHAAL BERLAKON CRITE NI ARRRR

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha.tau takpe.tak layak,.haiyo.aku suke quote tuh je.yg dia smpaikan kt sape aku tk suke.hahahah

izyansyazwani said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eeeiiwwww..terasa geli-geleman walaupon hanya membaca sinopsis..hehe

dya mohamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe.memang geli pon kak izyan.jangan tengok tau.kite tgok skali je.huhu.taknak tgok dah.geli woooooo